Seksuell trakassering i arbeidslivet: – Omfanget er altfor stort

Leder for Likestillingsombudet, Bjørn Erik Thon, mener at det har blitt større åpenhet for å snakke om seksuell trakassering de siste årene. Samtidig ser ikke ombudet at omfanget har gått ned.

Bjørn Erik Thon sender selv ut meldinger til hele organisasjonen i Likestillingsombudet før fester. – Lederansvar er avgjørende.
Publisert: Publisert:

Historien om Sofie, og hennes opplevelser etter hun varslet da hun var ansatt i appselskapet Shortcut, har vakt stor oppmerksomhet de siste ukene. Etter E24s sak bestemte selskapet seg for å endre sine varslingsrutiner.

– Det er en sak som gir inntrykk, sier Bjørn Erik Thon.

Og problemet finnes på mange norske arbeidsplasser, sier han.

– Omfanget er helt klart altfor stort.

Kvinner mer utsatt

Én av fem kvinner er utsatt for vold, trusler, trakassering eller mobbing på jobb. Det viser den siste Levekårsundersøkelsen som ble publisert.

Thon peker også på trakasseringsbarometeret fra i fjor, som viste at én av fem hadde blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet i en jobbsituasjon de siste 12 månedene.

– Alle undersøkelser peker i en retning: Dette er et kjempestort problem, sier Thon.

Selv om det har blitt større åpenhet for å snakke om seksuell trakassering de siste årene, ser ikke Likestillingsombudet at omfanget har gått ned.

– Det er kanskje en del arbeidsgivere som tenker at «nei, dette skjer ikke hos oss». Man tror gjerne godt om sine kollegaer, men samtidig er det viktig å ikke tenke sånn, sier Thon.

Levekårsundersøkelsen viser at andelen som har blitt utsatt for vold, seksuell trakassering, trusler eller mobbing på jobb er mer enn dobbelt så stor blant kvinner som blant menn.

Mens 10 prosent av sysselsatte menn har blitt utsatt for noe av dette siste år, gjelder det samme 22 prosent av sysselsatte kvinner.

Les også

Ap om Sofies historie: – Bare toppen av isfjellet

Sender ut meldinger før fest

Likestillingsombudet oppfordrer alle ledere til å ta en grundig sjekk i egen organisasjon.

En verktøykasse, utviklet av ombudet, kan brukes for å kartlegge trusler, vold og trakassering. Kort sagt handler det om å kartlegge risiko: Om å undersøke hvordan arbeidsforholdene ligger til rette.

Spørsmål man kan stille seg er som følgende: Er det mye alkohol på arbeidsplassen? Er det en arbeidsplass hvor overgangen mellom jobb og fritid er mer flytende? Er det en hieratisk organisasjon hvor man er veldig avhengig av lederne? Er det en skjev kjønnsbalanse?

– Det er avgjørende å kartlegge, selv om du mener alt er i skjønneste orden på arbeidsplassen din. Fagorganiserte må være med på denne jobben, sier Thon.

Han mener det også er viktig å gjøre noe så banalt som å snakke om trakassering, både med ansatte og i ledergruppen.

Selv sender Thon ut en melding til alle de ansatte før fester. Der minner han de ansatte på at alle har et ansvar for at alle skal ha en god opplevelse.

– Det går an å gjøre sånne ting som leder. Lederansvar er helt avgjørende.

Publisert:

Her kan du lese mer om