Renteutsetting skremmer ikke boligkjøperne

Til tross for signaler om vedvarende høy styringsrente, ventes det fortsatt videre boligprisvekst. – Bra fart i markedet, sier meglersjef.

TALL: Det skal ha vært god fart i boligmarkedet i april, ifølge DNB Eiendom. Mandag kommer fasiten fra Eiendom Norge.
Publisert:

Da sentralbanksjef Ida Wolden og resten av rentekomiteen forrige uke valgte å holde styringsrenten uendret, varslet de samtidig at rentenivået vil være på dagens nivå en «god stund fremover».

Etter at sentralbanken begynte å sette opp styringsrenten i raskt tempo, har boligmarkedet fått seg en smell.

Men boligvåren har ikke vært så dyster som det ble spådd i fjor høst, og det er ventet sterk vekst fremover.

– Det har vært veldig bra fart i markedet etter påske, sier sjefen i DNB Eiendom, Renate Sørestrand-Hansen, i en uttalelse i forkant av boligpristallene for april som Eiendom Norge legger frem mandag formiddag.

DNB Eiendom forventer en prisvekst på 1,2 prosent nominelt for april.

Les på E24+

Åshild (28) og August (29) sikret seg bolig uten å delta i budkrigen

Kan drøye med kutt

I mars nevnte sentralbanksjefen at september kunne bli måneden renten kuttes.

Nå er det derimot mindre som tyder på det. Det kan faktisk drøye ut året, skal man tro Nordea Markets og flere andre eksperter.

Selv om renten trolig holdes høy lenger enn man kanskje trodde for noen måneder siden, er boligmarkedet fortsatt brennhett.

– Vi har faktisk ikke sett så gode april-tall, men det har også litt sammenheng med tidlig påske, sier Sørestrand-Hansen.

Til tross for at Norges Bank har varslet høyt rentenivå i en god stund fremover, trekker Sørestrand-Hansen frem signaler om at rentetoppen er nådd.

– Norges Banks tydelige signal om at rentetoppen er nådd og at det kan komme en rentenedsettelse i løpet av året har gitt kjøperne langt bedre forutsigbarhet enn i høst, sier hun.

– Gryende forventninger

I den forrige pengepolitiske rapporten fra Norges Bank spådde sentralbanken en sesongjustert boligprisøkning på 0,3 prosent i mars. Fasiten endte på 0,6 prosent.

I prognosene til Norges Bank står det at de sesongjusterte prisene for april skal ende på 0,4 prosent. Det er lavere enn hva DNB Markets tror.

Sjeføkonom i DNB Markets Kjersti Haugland sier meglerhuset tror de sesongjusterte boligprisene i april kommer til å stige i samme takt som i årets tre første måneder.

– Nærmere bestemt anslår vi en prisoppgang på 0,6 prosent fra mars, justert for sesongvariasjoner, skriver Haugland i en pressemelding.

Boligprisene så langt i år har vært høyere enn det de fleste hadde forventet.

Hun viser til et sterkt arbeidsmarked, høy lønnsvekst og lav prisvekst. Det støtter opp under etterspørselen etter å kjøpe bolig, sier hun.

– Gryende forventninger blant kjøpere om rentekutt før året er omme bidrar nok i samme retning.

Les også

Rentekutt kan drøye: – De som har minst merker det mest

– Vil dominere stemningsbildet

Selv om rentekuttet kan la vente på seg, skremmer ikke det boligkjøperne, mener Hilde Karoline Midsem, sjeføkonom i Norsk Boligbyggerlag Landsforbund (NBBL).

NBBL tar tempen på boligmarkedet gjennom det som kalles Boligbarometeret. Der undersøker de husholdningenes tro på hva som skal skje med rentene og boligprisene fremover.

Midsem sier det viktigste for boligmarkedet er at hovedbudskapet til Norges Bank er at rentetoppen er nådd.

– Min «hunch» er at det avgjørende er at Norges Bank sier de tror rentetoppen er nådd: Implisitt at neste endring er ned. Det vil dominere stemningsbildet, sier hun.

Midsem sier videre at husholdningenes forventninger tok en «helomvending» i desember da renten ble satt opp til nivået vi har i dag på 4,5 prosent.

– Forventningene til at rentetoppen er nådd har i grunn holdt seg siden da. Det samme gjelder for prisforventningene. De har bare blitt mer og mer positive. Fra mars til april økte andelen som venter høyere boligpriser fra 62 til 68 prosent, sier hun.

Publisert: