Går i tog mot Tesla: Nekter å losse biler

– Dette handler ikke om kostnader for Tesla, men om å ha kontroll, sier Fredrik Winger-Solvang i Oslo Transportarbeiderforening.

Fagsekretær Fredrik Winger-Solvang i Oslo Transportarbeiderforening sier de vil støtte de svenske Tesla-arbeiderne i streiken så lenge det trengs.
Publisert:

Et titalls mennesker har samlet seg foran parolen «Stans fagforeningsknusing – støtt Tesla-arbeidere» på Youngstorget i anledning arbeidernes internasjonale kampdag.

Det er vanskelig å mobilisere folk når paroler om Gaza, sykehuset på Ullevål og Ukraina tar opp store deler av samlingsplassen i Oslo.

Men fagsekretær Fredrik Winger-Solvang i Oslo Transportarbeiderforening er på plass, sammen med andre som representerer norske transportsjåfører i Fellesforbundet.

– Det er viktig å vise at vi støtter streiken. Det er spesielt viktig når det gjelder store internasjonale konserner som ikke følger den norske arbeidsmodellen, sier han.

Tesla har vært i hardt vær etter at administrerende direktør Elon Musk gjentatte ganger har uttalt at han er helt imot fagforeninger.

Les på E24+

Kampen mot Tesla

Motstander av fagforeninger

Det hele startet med at fagforbundet IF Metall krevde tariffavtale ved Teslas verksteder i Sverige i fjor høst.

Det vil ikke Tesla gå med på.

Elon Musk kalte det «galskap» og nektet.

Det ble dermed streik på fabrikken, noe som også førte til sympatiaksjoner, som igjen gjorde at Tesla saksøkte Sverige og Postnord.

Konflikten har spredt seg til både Danmark, Finland og Tyskland – og her hjemme har Arbeiderpartiet og Fellesforbundet prøvd å diskutere fagorganisering med Tesla Norge.

Oslo Transportarbeiderforening har engasjert seg ved å nekte å losse Teslas biler av i Norge som skal kjøres mot Sverige.

Og Winger-Solvang sier at det har de tenkt å fortsette med.

– Det har vist at dette ikke handler om kostnader for Tesla, men om å ha kontroll over alt.

For å få bilene til Sverige, kjøres nå bilene via Tyskland, noe Winger-Solvang mener må koste en del ekstra.

– Skjønner at noe skurrer

Fra talerstolen snakker svenske Emil Moum-Rönnborg fra IF Metalls ungdomskomité om streiken som nå strekker seg langt over landegrensene.

– Det spiller ingen rolle om det er verdens rikeste mann. Når utenlandske selskaper ikke følger svenske regler, så kjemper vi imot, sier han til alle som har møtt opp på Youngstorget.

Det var til sammen 13 paroler på årets 1. mai i Oslo.

Avdelingsleder Merethe Solberg i Fellesforbundet sier at det er en viktig og felles kamp å kjempe for tariffavtaler.

Hun får støtte av Magne Glimdal, pensjonist, men tidligere topp i Fellesforbundet, som for inntil et år siden jobbet med nettopp å fagorganisere Tesla-arbeidere i Norge.

– Tesla er fagforeningsfiendtlige. Når vi ikke engang fikk komme inn på arbeidsplassene der, så skjønner man at noe skurrer, sier Glimdal.

Han beskriver arbeidsplassene som et «kast-og-bruk-system».

Elon Musk har tidligere uttalt at «fagforeninger naturlig skaper negativitet på arbeidsplasser».

På spørsmål om det ikke er nok som Musk sier, å følge svenske lover, betale godt og å tilby ansatte aksjer, svarer Winge-Solvang i Oslo Transportarbeiderforening at det er det ikke.

– Nei. Det er det enkle svaret.

I den opprinnelige saken stod det at Oslo Transportarbeiderforening nekter å losse Teslas biler om bord på skip som skal mot Sverige. Det riktige er at foreningen nekter å losse biler av i Norge som skal kjøres mot Sverige. Feilen ble rettet 03.05 klokken 06.52.

Publisert:

Her kan du lese mer om