Tangen om unoterte aksjer: – Har sagt det som har vært min mening

Oljefondet fikk nei til å investere i unoterte aksjer, men ser det ikke som et nederlag. – Overhodet ikke, sier fondets leder Nicolai Tangen.

Nicolai Tangen er administrerende direktør i Norges Bank Investment Management, som forvalter Oljefondet.
Publisert: Publisert:

Tangen var til stede under Stortingets årlige høring om virksomheten i Oljefondet og Folketrygdfondet.

Også sentralbanksjef Ida Wolden Bache og finansminister Trygve Slagsvold Vedum deltok i høringen tirsdag.

De ble blant annet spurt ut om Finansdepartementets nei til å la Oljefondet investere i aksjer som ikke er notert på børs. Norges Bank mener at dette ville ha vært en god idé.

– Er det et prestisjenederlag, ser du det sånn?

– Nei, overhodet ikke, sier Tangen til E24 etter høringen.

– For du har vært veldig aktiv på å argumentere for det?

– Nei, jeg har ikke vært veldig aktiv på å argumentere for det. Jeg har sagt det som har vært min mening klart og tydelig hele tiden. Og jeg har sagt akkurat det samme i åpne fora som i lukkede fora. Ingen forskjell, sier han.

– Vi har veldig stor respekt for politiske prosesser, legger han til.

Les også

Vil ikke la Oljefondet investere i unoterte aksjer

– En uro

Både finansministeren, sentralbanksjefen og lederen for Oljefondet svarte på en rekke spørsmål unoterte aksjer under tirsdagens høring.

– Det som gjør at vi ikke går inn for det nå, det er at vi har en uro for at det kan skape større politisk risiko og større politisk debatt rundt fondet, forklarte finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Unoterte aksjer kan ifølge Norges Bank gi fondet høyere avkastning, men finansministeren mener at risikoen er for høy.

– Det er mindre åpenhet rundt det, sier han.

– Høyere avkastning

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache mener det er mulig å håndtere utfordringene rundt åpenhet og politisk risiko. Banken har flere ganger rådet regjeringen til å åpne for unoterte aksjer.

– Vi mener det gitt fondets særtrekk vil kunne gi høyere avkastning i fondet over tid, etter kostnader og uten en vesentlig økning i risiko, sa Bache under høringen i Stortinget.

Sentralbanken mener også at det er mulig å lage avtaler med private equity-selskaper som gir godt innblikk i investeringene som blir gjort.

– Vi vil kunne ivareta hensynene til åpenhet og ansvarlighet på en god måte, sa sentralbanksjefen.

Les også

Finansministeren om unoterte aksjer: – En helt annen verden

Setter ned ekspertråd

Selv om regjeringen sier nei, skal den etablere et ekspertråd for å se nærmere på saken. Dermed er ikke døren helt lukket for unoterte aksjer.

– Det er argumenter for og mot, sier Vedum.

Tilsvarende ønsker om å åpne Oljefondet for unoterte aksjer har blitt avslått, sist i 2018, så i 2010 og i 2006.

Bakteppet for at fondet ønsker slike investeringer er at en voksende del av verdiskapningen skjer utenom børs, og før selskapene børsnoteres, ifølge Norges Bank.

Norsk venturekapitalforening (NVCA) deltar også i høringen. Organisasjonen er skuffet over regjeringens avgjørelse om å ikke tillate unoterte aksjer.

– Vi håper likevel en videre utredning kan skape mer klarhet og at regjeringen vil snu. NVCA vil selvfølgelig bidra med det vi kan i prosessen videre, sa administrerende direktør Ellen Amalie Vold i NVCA i en melding nylig.

Vil tappe av Folketrygdfondet

Regjeringen går årlig gjennom forvaltningen av Norges Bank, Oljefondet og Folketrygdfondet.

I årets stortingsmelding kom regjeringen blant annet med forslag om å begynne å tappe penger fra Folketrygdfondet fordi det er i ferd med å bli for stort.

Pengene skal brukes over statsbudsjettet, men ikke øremerkes til noe spesielt formål.

Folketrygdfondet kan ikke eie mer enn 15 prosent i enkeltselskaper og er i ferd med å stange i taket for eierskapet sitt. De siste årene har regjeringen vurdert om den bør begynne å årelate fondet noe.

– Vi foreslår en fast uttaksregel som er forutsigbar og skal stå seg over tid, sier Vedum.

Antydet 2,5 prosent uttak

Folketrygdfondet er blant annet største eier i Storebrand og Europris, og nest største eier i Hydro, Yara, Equinor, Telenor og Mowi.

Folketrygdfondet vil nå vurdere hvor stor uttaksprosenten fra fondet bør være. Tidligere har fondet antydet at et passende uttak ville være på inntil 2,5 prosent per år, men nå skal fondet regne enda mer.

– Det var basert på at vi skulle løse eierskapsutfordringen, og ikke de tilleggsmomentene som Finansdepartementet nå har bedt oss om å regne på, sier Folketrygdfondets sjef Kjetil Houg under høringen tirsdag.

Regjeringen har i tillegg foreslått å etablere et eget fond i Tromsø, som skal eie selskaper som er for små for Folketrygdfondet. Investeringsstrategien og finansieringen skal avklares i revidert nasjonalbudsjett i mai.

Les også

Kommentar fra E24s samfunnsredaktør Torbjørn Røe Isaksen: Et nederlag

Fire timers høring

En rekke aktører kommer med sine innspill om forvaltningen av Oljefondet under den årlige høringen.

Der blir det satt av tre minutter til hver aktør, inkludert en rekke miljøorganisasjoner, hjelpeorganisasjoner samt andre deler av sivilsamfunnet.

Blant dem som holdt innlegg under årets høring er Fellesutvalget for Palestina og Palestinakomiteen. Den siste tiden har det vært en rekke protester mot Oljefondets eierskap i israelske bedrifter og globale våpenprodusenter i kjølvannet av Israels krigføring i Gaza.

Det var også protester utenfor Norges Banks investeringskonferanse nylig.

Norsk Folkehjelp, Amnesty, Regnskogfondet, ICAN Norge som er mot atomvåpen, Framtiden i våre hender, LO og Fagforbundet er også blant som skal holde innlegg i komitéen tirsdag.

Publisert:

Her kan du lese mer om