Få byttet strømleverandør i fjor. Færre lokketilbud kan være forklaringen.

Det er ti år siden så få byttet strømleverandør som i fjor. En vanlig strømkunde sparer nå mye mer på å droppe dyre tilleggstjenester enn å bytte selskap.

Det er lite som skiller månedsprisene og påslagene som de største strømleverandørene tar.

En av Norges største strømleverandører, Gudbrandsdal Energi (GE), har nettopp økt prisen med hele 28 prosent.

Økningen er det de tar utover spotprisen, og skjer ved at månedsprisen steg fra 39 til 49 kroner. PåslagetPåslagetEt pristillegg som kraftleverandørene tar i tillegg til spotprisen. Påslag kan oppgis som et fastbeløp og/eller som et beløp per kilowattime brukt. økte i tillegg fra 3 til 3,9 øre pr. kilowattime.

Prishoppet kommer mindre enn ett år etter at GE begynte å kreve inn månedspris.

– Vi opplever som alle andre økte kostnader, noe som påvirker våre priser, fremholder administrerende direktør Marius Røed Sveipe i GE.

For en typisk GE-kunde vil strømregningen likevel ikke øke med mer enn rundt 2 prosent, selv om GE setter opp sine priser kraftig.

Hvorfor?

Selv om Gudbrandsdal Energi setter opp månedspris og påslag med 28 prosent, utgjør det likevel bare 22 kroner mer å betale pr. måned, påpeker direktør Marius Røed Sveipe.

Langt færre bytter

Årsaken er at spotprisen på strøm har vært så høy de siste årene at månedsprisene og påslagene de fleste strømleverandørene tar, nå utgjør ganske lite av kundens strømregning.

GE har rundt 100.000 kunder. Deres siste prisøkning vil ikke øke strømregningen med mer enn 264 kroner i året for gjennomsnittskunden - gitt at strømprisene i år holder seg på omtrent samme nivå som i fjor.

Derfor er det kanskje ikke så rart at antallet strømkunder som byttet strømleverandør i 2023, var det laveste siden 2010.

NVE har talt opp 281.000 bytter i 2023.

Det betyr at 10 prosent av husholdningene byttet strømleverandør i fjor – dersom alle som byttet gjorde det én gang.

Det er mer enn en halvering i antallet som bytter sammenlignet med gjennomsnittlig antall bytter de foregående fire årene.

Flere forklaringer

Seksjonssjef Torfinn Jonassen i NVE peker på tre endringer som kan ha påvirket situasjonen:

• I fjor var prisene noe lavere enn de foregående par årene.

• Strømstøtten er endret fra å basere seg på gjennomsnittlige priser pr. måned til støtte time for time. Svingninger i prisen betyr dermed mindre for husholdningene.

• Det stilles nå strengere krav til å rapportere avtaler til strompris.no.

– Det kan ha ført til at strømleverandørene nå har mer oversiktlige kontrakter og mindre såkalte lokketilbud. Dermed slipper kundene å bytte bort fra tilbud som automatisk blir dyre etter at tilbudsperioden er over, fremholder Jonassen.

– Orker ikke runddansen

Linda Ørstavik Öberg er energipolitisk rådgiver i interesseorganisasjon Huseierne.

– Det strømleverandørene bør merke seg, er at størstedelen av dem som ringer oss, har gitt opp å finne den aller billigste strømavtalen. De orker ikke runddansen, sier hun.

– Alt de vil ha, er en stabil avtale som er enkel å forstå og noenlunde konkurransedyktig på pris. Men de vil ikke føle seg lurt!

Blant de fem største strømleverandørene skiller det lite i pris når man sammenligner månedspriser og påslag utover spotprisen (se tabellen).

GE er fortsatt billigst blant de største, til tross for det siste store prishoppet i prosent. En gjennomsnittlig husholdning vil likevel bare spare 480 kroner i året på å bytte fra Å Strøm til GE.

Det er imidlertid mulig å spare tre ganger så mye ved å bytte til en av strømleverandørene som ikke krever noen månedspris eller påslag.

Kutt dyre tilleggstjenester

Vil man virkelig spare penger på strøm, kan man i stedet si opp det Forbrukerrådet mener er helt unødige tilleggstjenester. Det spenner fra ulike forsikringer til rådgivning i forbindelse med ID-tyveri på nett.

Aftenposten har tidligere vist at kostnaden for slike tjenester fort kan utgjøre 4–5000 kroner i året. De kan øke den årlige strømregningen med over 30 prosent.

Slike tilleggstjenester har ingen bindingstid, men kan sies opp med én måneds varsel.

Derimot er det flere strømleverandører som nå tilbyr tjenester som gjør at kundene sparer strøm, og dermed faktisk sparer penger. Öberg i Huseierne viser til at flere nå tilbyr apper som gir strømkundene en reell merverdi.

– Dette er utfordrere som tenker nytt og fokuserer på å gi kunden en merverdi for prisen fremfor å bare lure dem.